دکتر معصومه گودرزی
معرفی پل اورگان
معرفی پل اورگان
پی سفر کوتاهی که چند روز بیش به شهرستان چادگان داشتم به سفارش اهالی چادگان بازدیدی از روستای اورگون یا اورگان داشتیم . چنان جذب زیبایی و صفای این روستا و پل اورگون شدم که در لحظه تصمیم گرفتم که این روستا و پل تاریخی را به دوستداران تاریخ محلی و طبیعت معرفی کنم تا شاید اشتیاقی ایجاد شود تا ساعاتی در کنار این زنده رود جلایی به روح و روان خود داده و یقین پیدا کنند که هنوز آب در رگهای زاینده رود جاری است ، اگرچه مردمان شهر اصفهان ازوجود آن چندصباحی است بی بهره هستند.بر اساس باز خوانی سندی از دوران صفوی، چادگان در دوره شاه عباس اول از روستاهای بزرگ محال فریدن است.از این رو وجه تسمیه آن به دوران پیشتر از صفویه بر می گردد.چادگان به معنای روستایی که در گودی قرار دارد و چادگان در ترکی به معنای روستایی است که در شکاف ساخته شده است.برخی معتقدند که چادگان چادیگاه نام داشته است که در زبان ترکی به سر منزل مقصود و هدف نهایی گفته می شود و این گونه به نظر می رسد ساکنین اولیه آن پس از طی مسافتی که به دنبال مهاجرت از شرق به غرب طی کرد ه اند ، این منطقه را با آب و هوایی مطلوب و دارای آب فراوان یافتند و آن را چادیگاه یا سرمنزل مقصود نامیدند و در طول زمان به چادگان تغییر نموده است.
اورگان یا اورگون نام روستایی زیباست در شهرستان چادگان که دل در ژرفای تاریخ دارد با آب و هوای معتدل وخنک ، بهار و تابستانی خنک وروحنواز و پاییز و زمستانی سرد و استخوان سوز. این دشت در بهار پوشیده از گل های وحشی رنگارنگ زیبا و گیاهان دارویی همچون رازیانه، بومادران، کنگر، ریواس، ختمی، پونه، موسیر و آویشن که سراسر این منطقه به ویژه دره تنگ سیاه را فرا می گیرند و چشم اندازی چشم نواز را پدید می آورند. اورگان دارای باغستان های انبوه و گسترده و درخت ستان های بادام، گردو، انگور و انواع دیگر میوه ها که سرآمد آنها « باغ خان» جلوه خاصی به روستای اورگان بخشیده است. درختان کهنسال گردوی " کریم خانی " این روستا، از یادگار های دوره حکومت کریم خان زند است. رودخانه اورگون از سرشاخه های اصلی زنده رود است که این سرزمین را زاینده کرده است و مردمانش را سرزنده. پل تاریخی اورگون در پنجاه کیلومتری چادگان واقع شده است. این پل با یازده دهانه و یک دهانه زیرین در وسط آن در دوران شاه عباس اول صفوی ساخته شده است . اما منقول است که بنای اولیه این پل به دوران هخامنشیان و ساسانیان برمی گردد. اورگان روستایی است در کنار زاینده رود در حاشیه جاده کوهرنگ که بر روی تپه ای بلند قرار گرفته است.
روستای اورگان ییلاق و تفرجگاهی برای حکام صفوی بوده است و امروز نیز تفرجگاه و مکانی برای آرامش همگان می باشد. ساکنین این شهرستان غالبا دارای تحصیلات دانشگاهی می باشند .غالب اهالی این شهرستان به فامیل های استکی، حیدری، صالحی، نظری و احمدی شهرت دارند. گویش آنها بختیاری و شیعه مذهب می باشند. وجه تسمیه اورگان به زبان بختیاری مخفف آب روگان و آب رونده ، به معنی جایی که آب فراوانی دارد.