دکتر سید سجاد حسینی

دکتری: دکتری تاریخ محلی دانشگاه اصفهان

غذا در تاریخ

غذا در تاریخ دامنه دانش تاریخ به قدری گسترده شده است که هیچ چیز حتی رژیم غذایی انسان‏ها در طول زمان و در جغرافیاها و فرهنگ‎های مختلف از دید تیزبین مورخان میکروهیستورین و ماکرو هیستورین به دور نیست. در اینجاست که مرزهای تاریخ با مردم شناسی نزدیک می‏گردد. در این مجال نمونه‎ موفقی از کتب تاریخ غذا معرفی می‎شود.
دامنه دانش تاریخ به قدری گسترده شده است که هیچ چیز حتی رژیم غذایی انسان‏ها در طول زمان و در جغرافیاها و فرهنگ‎های مختلف از دید تیزبین مورخان میکروهیستورین و ماکرو هیستورین به دور نیست. در اینجاست که مرزهای تاریخ با مردم شناسی نزدیک می‏گردد. در این مجال نمونه‎ موفقی از کتب تاریخ غذا معرفی می‎شود.
 
منبع: خبرنامه مطالعات تاریخی خرد، سال1، شماره 2، اردیبهشت 1389

عنوان: غذا در تاریخ
نویسنده: Tannahill, Reay رای تاناهیل
ناشر: Three Rivers Press
محل نشر: نیویورک
سال نشر: 1988

بخش اول: دنیای ماقبل تاریخ
1-مقدمه
2- غذا و پخت و پز در قبل از 1000 ق.م. - شکار –ماهیگیری – جمع آوری (بحث جمع آوری مواد غذایی چون میوه­های مغزدار ،ریشه­ها، گیاهان، حلزون و...)  - نخستین پیشرفت در پخت و پز –لزوم انقلاب و تحول
3-تغییر در شکل زمین  - مقدمات کشاورزی  -نخستین استفاده از دانه – اهلی کردن حیوانات – شیر – عسل – تولد تمدن – گاوهای نر آسمانی و زمین خدایان – دوران نوسنگی در افریق – امریکا – آسی
 
بخش دوم: شرق نزدیک، مصر و اروپا 1000م-3000ق.م.
4- نخستین تمدن­ها -غذا در سومر –منشا آبجو – درخت نخل و انجیر – کشف روش تهیه نان – غذای مصریان – قوانین سینایی – غذاهای پاک و ناپاک
5- یونان قدیم - زیتون – انواع انگور(شراب) در دنیای یونانی – غذا و آشپزی در یونان
6- امپراتوری روم- تبدیل غلات به آرد – نان رومی – تفاوت سبک – زبان غذا – مشکل ترکیب – تجارت ادویه – طعم غذا
7- سکوت قرون  - آشپزی در اوایل قرون وسطی – راهبان و حاکمان – سالهای قحطی
 
بخش سوم: آسیا تا قرون وسطی و دنیای عرب
8- هند  - تقدس گاو – اساس گیاهخواری – محصولات لبنی – غذاهای پاک و ناپاک – غذا و آشپزی – آغاز آشپزی با ادویه­های تند
9- آسیای مرکزی - رژیم غذایی عشایری – محصولات لبنی – قومیز(مشورب گازدرا الکلی که از شیر مادیان تهیه می­شود.)
10- چین  - چای – اولین غذاهای چینی – سویا – اهمیت طعم و مزه – غذای روزانه – خصوصیت­های منطقه – چین در دوره مارکوپولو
11- دنیای عرب - بیزانس – دربارخلفا – غذا و مواد خام – تأثیرات ایران و سایر مناطق – تغذیه دارویی – رژیم غذایی سالرنو

 بخش چهارم: اروپا از 1000 تا 1492 م.
12- پیدایش شهرها - کشف نوبتی – اسب – شهرهای قرون وسطایی – مغازه­ها و بازارها – کنترل کیفیت – غذاخوری­های عمومی – بهداشت – ادویجات مواد جادویی – محصولات غلات – پرورش گوسفند
13- غذاهای اواخر قرون وسطی - محافظت به وسیله نمک سود کردن – انواع نمک سود کردن – نک در تاریخ – محافظت با خشک کردن – تکنیک­های پخت – صورت غذا – چاقوها و چنگال­ها – آداب سر میز غذا
 
 بخش پنجم: گسترش جهان 1789-1492م.
14- دنیای جدید
15- امریکا  - ذرت – لوبیا – گوجه فرنگی و فلفل – غذا در مکزیک – ترکیه – آدمخواری – پرو – اروپا و سیب زمینی – تجارت شکر و برده – سکونت در آمریکای شمالی
16- غذا برای سیاحان - غذاهای راحت – بیماری­های دریانوردان – سیاحان زمینی
17- یک سفر بزرگ مربوط به آشپزی  - کوکا – نیوزلاند – استرالیا – چای – هند عهد مغولان – قهوه – قاره سیاه
 
بخش ششم:دنیای مدرن از 1789 تا روزگار حاضر
19- انقلاب صنعتی  - کشاورزی علمی – کارگر کارخانه – کمبود سیب زمینی – نان و گوشت – تقلب – طبقه ثروتمند و متوسط – نان حلقه­ای ، وشت دودی
20- انقلاب در ذخیره و نگهداری غذا - گندم امریکایی – کنسروسازی – فریز کردن و سرد سازی – گوشت برای میلیون­ها نفر – فیله اسب – غذاهای جایگزین – کیفیت پخت – پخت با بخار – کتاب­های آشپزی – غذاخوری­ها – ظهور علامت تجاری
21 انقلاب علمی - کشف ویتامین­ها – نخستین انقلاب سبز – آفات و آفت کش­ها – افزودنی­ها و تقلبات
22- آشفتگی دنیای جدید - سیاست­های کشاورزی – کمبود غذا در جهان – فراوانی غذا در جهان – خطر عقیده – چیزی که ما واقعاً می­خوریم
+ آدینه ۶ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۹:۵۱
نظر شما
نام:
ایمیل : * نمایش داده نمی‌شود
نظر شما: