دکتر سید سجاد حسینی
دکتری:
دکتری تاریخ محلی دانشگاه اصفهان
غذا در تاریخ
دامنه دانش تاریخ به قدری گسترده شده است که هیچ چیز حتی رژیم غذایی انسانها در طول زمان و در جغرافیاها و فرهنگهای مختلف از دید تیزبین مورخان میکروهیستورین و ماکرو هیستورین به دور نیست. در اینجاست که مرزهای تاریخ با مردم شناسی نزدیک میگردد. در این مجال نمونه موفقی از کتب تاریخ غذا معرفی میشود.
دامنه دانش تاریخ به قدری
گسترده شده است که هیچ چیز حتی رژیم غذایی انسانها در طول زمان و در جغرافیاها و
فرهنگهای مختلف از دید تیزبین مورخان میکروهیستورین و ماکرو هیستورین به دور
نیست. در اینجاست که مرزهای تاریخ با مردم شناسی نزدیک میگردد. در این مجال
نمونه موفقی از کتب تاریخ غذا معرفی میشود.
منبع: خبرنامه مطالعات تاریخی خرد، سال1، شماره 2، اردیبهشت 1389
عنوان: غذا در تاریخ
نویسنده: Tannahill, Reay رای تاناهیل
ناشر: Three Rivers Press
محل نشر: نیویورک
سال نشر: 1988
بخش اول: دنیای ماقبل تاریخ
1-مقدمه
2- غذا و پخت و پز در قبل از 1000 ق.م. - شکار –ماهیگیری – جمع آوری (بحث جمع آوری مواد غذایی چون میوههای مغزدار ،ریشهها، گیاهان، حلزون و...) - نخستین پیشرفت در پخت و پز –لزوم انقلاب و تحول
3-تغییر در شکل زمین - مقدمات کشاورزی -نخستین استفاده از دانه – اهلی کردن حیوانات – شیر – عسل – تولد تمدن – گاوهای نر آسمانی و زمین خدایان – دوران نوسنگی در افریق – امریکا – آسی
بخش دوم: شرق نزدیک، مصر و اروپا 1000م-3000ق.م.
4- نخستین تمدنها -غذا در سومر –منشا آبجو – درخت نخل و انجیر – کشف روش تهیه نان – غذای مصریان – قوانین سینایی – غذاهای پاک و ناپاک
5- یونان قدیم - زیتون – انواع انگور(شراب) در دنیای یونانی – غذا و آشپزی در یونان
6- امپراتوری روم- تبدیل غلات به آرد – نان رومی – تفاوت سبک – زبان غذا – مشکل ترکیب – تجارت ادویه – طعم غذا
7- سکوت قرون - آشپزی در اوایل قرون وسطی – راهبان و حاکمان – سالهای قحطی
بخش سوم: آسیا تا قرون وسطی و دنیای عرب
8- هند - تقدس گاو – اساس گیاهخواری – محصولات لبنی – غذاهای پاک و ناپاک – غذا و آشپزی – آغاز آشپزی با ادویههای تند
9- آسیای مرکزی - رژیم غذایی عشایری – محصولات لبنی – قومیز(مشورب گازدرا الکلی که از شیر مادیان تهیه میشود.)
10- چین - چای – اولین غذاهای چینی – سویا – اهمیت طعم و مزه – غذای روزانه – خصوصیتهای منطقه – چین در دوره مارکوپولو
11- دنیای عرب - بیزانس – دربارخلفا – غذا و مواد خام – تأثیرات ایران و سایر مناطق – تغذیه دارویی – رژیم غذایی سالرنو
بخش چهارم: اروپا از 1000 تا 1492 م.
12- پیدایش شهرها - کشف نوبتی – اسب – شهرهای قرون وسطایی – مغازهها و بازارها – کنترل کیفیت – غذاخوریهای عمومی – بهداشت – ادویجات مواد جادویی – محصولات غلات – پرورش گوسفند
13- غذاهای اواخر قرون وسطی - محافظت به وسیله نمک سود کردن – انواع نمک سود کردن – نک در تاریخ – محافظت با خشک کردن – تکنیکهای پخت – صورت غذا – چاقوها و چنگالها – آداب سر میز غذا
بخش پنجم: گسترش جهان 1789-1492م.
14- دنیای جدید
15- امریکا - ذرت – لوبیا – گوجه فرنگی و فلفل – غذا در مکزیک – ترکیه – آدمخواری – پرو – اروپا و سیب زمینی – تجارت شکر و برده – سکونت در آمریکای شمالی
16- غذا برای سیاحان - غذاهای راحت – بیماریهای دریانوردان – سیاحان زمینی
17- یک سفر بزرگ مربوط به آشپزی - کوکا – نیوزلاند – استرالیا – چای – هند عهد مغولان – قهوه – قاره سیاه
بخش ششم:دنیای مدرن از 1789 تا روزگار حاضر
19- انقلاب صنعتی - کشاورزی علمی – کارگر کارخانه – کمبود سیب زمینی – نان و گوشت – تقلب – طبقه ثروتمند و متوسط – نان حلقهای ، وشت دودی
20- انقلاب در ذخیره و نگهداری غذا - گندم امریکایی – کنسروسازی – فریز کردن و سرد سازی – گوشت برای میلیونها نفر – فیله اسب – غذاهای جایگزین – کیفیت پخت – پخت با بخار – کتابهای آشپزی – غذاخوریها – ظهور علامت تجاری
21 – انقلاب علمی - کشف ویتامینها – نخستین انقلاب سبز – آفات و آفت کشها – افزودنیها و تقلبات
22- آشفتگی دنیای جدید - سیاستهای کشاورزی – کمبود غذا در جهان – فراوانی غذا در جهان – خطر عقیده – چیزی که ما واقعاً میخوریم
منبع: خبرنامه مطالعات تاریخی خرد، سال1، شماره 2، اردیبهشت 1389
عنوان: غذا در تاریخ
نویسنده: Tannahill, Reay رای تاناهیل
ناشر: Three Rivers Press
محل نشر: نیویورک
سال نشر: 1988
بخش اول: دنیای ماقبل تاریخ
1-مقدمه
2- غذا و پخت و پز در قبل از 1000 ق.م. - شکار –ماهیگیری – جمع آوری (بحث جمع آوری مواد غذایی چون میوههای مغزدار ،ریشهها، گیاهان، حلزون و...) - نخستین پیشرفت در پخت و پز –لزوم انقلاب و تحول
3-تغییر در شکل زمین - مقدمات کشاورزی -نخستین استفاده از دانه – اهلی کردن حیوانات – شیر – عسل – تولد تمدن – گاوهای نر آسمانی و زمین خدایان – دوران نوسنگی در افریق – امریکا – آسی
بخش دوم: شرق نزدیک، مصر و اروپا 1000م-3000ق.م.
4- نخستین تمدنها -غذا در سومر –منشا آبجو – درخت نخل و انجیر – کشف روش تهیه نان – غذای مصریان – قوانین سینایی – غذاهای پاک و ناپاک
5- یونان قدیم - زیتون – انواع انگور(شراب) در دنیای یونانی – غذا و آشپزی در یونان
6- امپراتوری روم- تبدیل غلات به آرد – نان رومی – تفاوت سبک – زبان غذا – مشکل ترکیب – تجارت ادویه – طعم غذا
7- سکوت قرون - آشپزی در اوایل قرون وسطی – راهبان و حاکمان – سالهای قحطی
بخش سوم: آسیا تا قرون وسطی و دنیای عرب
8- هند - تقدس گاو – اساس گیاهخواری – محصولات لبنی – غذاهای پاک و ناپاک – غذا و آشپزی – آغاز آشپزی با ادویههای تند
9- آسیای مرکزی - رژیم غذایی عشایری – محصولات لبنی – قومیز(مشورب گازدرا الکلی که از شیر مادیان تهیه میشود.)
10- چین - چای – اولین غذاهای چینی – سویا – اهمیت طعم و مزه – غذای روزانه – خصوصیتهای منطقه – چین در دوره مارکوپولو
11- دنیای عرب - بیزانس – دربارخلفا – غذا و مواد خام – تأثیرات ایران و سایر مناطق – تغذیه دارویی – رژیم غذایی سالرنو
بخش چهارم: اروپا از 1000 تا 1492 م.
12- پیدایش شهرها - کشف نوبتی – اسب – شهرهای قرون وسطایی – مغازهها و بازارها – کنترل کیفیت – غذاخوریهای عمومی – بهداشت – ادویجات مواد جادویی – محصولات غلات – پرورش گوسفند
13- غذاهای اواخر قرون وسطی - محافظت به وسیله نمک سود کردن – انواع نمک سود کردن – نک در تاریخ – محافظت با خشک کردن – تکنیکهای پخت – صورت غذا – چاقوها و چنگالها – آداب سر میز غذا
بخش پنجم: گسترش جهان 1789-1492م.
14- دنیای جدید
15- امریکا - ذرت – لوبیا – گوجه فرنگی و فلفل – غذا در مکزیک – ترکیه – آدمخواری – پرو – اروپا و سیب زمینی – تجارت شکر و برده – سکونت در آمریکای شمالی
16- غذا برای سیاحان - غذاهای راحت – بیماریهای دریانوردان – سیاحان زمینی
17- یک سفر بزرگ مربوط به آشپزی - کوکا – نیوزلاند – استرالیا – چای – هند عهد مغولان – قهوه – قاره سیاه
بخش ششم:دنیای مدرن از 1789 تا روزگار حاضر
19- انقلاب صنعتی - کشاورزی علمی – کارگر کارخانه – کمبود سیب زمینی – نان و گوشت – تقلب – طبقه ثروتمند و متوسط – نان حلقهای ، وشت دودی
20- انقلاب در ذخیره و نگهداری غذا - گندم امریکایی – کنسروسازی – فریز کردن و سرد سازی – گوشت برای میلیونها نفر – فیله اسب – غذاهای جایگزین – کیفیت پخت – پخت با بخار – کتابهای آشپزی – غذاخوریها – ظهور علامت تجاری
21 – انقلاب علمی - کشف ویتامینها – نخستین انقلاب سبز – آفات و آفت کشها – افزودنیها و تقلبات
22- آشفتگی دنیای جدید - سیاستهای کشاورزی – کمبود غذا در جهان – فراوانی غذا در جهان – خطر عقیده – چیزی که ما واقعاً میخوریم
+
آدینه ۶ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۹:۵۱
نظر شما